Bjarne Nebel

Bjarne løber om kap med kvierne

125 økologiske malkekøer, kvier og kalve er sammen med naturen en god ramme for Bjarne Nebels arbejdsliv, som også rummer tid til familie og motionsløb.

Når man drejer ind på gårdspladsen på Sebstrupvej 69 udenfor Them, bliver man nærmest mødt af en Morten Korch-kulisse. Stuehus og staldbygninger i den 4-længede gård fra begyndelsen af 1900-tallet er nemlig bevaret i oprindelig stil med små staldvinduer - og en stor bøg midt på gårdspladsen. Går man ind i det moderniserede stuehus er den autentiske stil endvidere bevaret med afhøvlede gulve og afsyrede møbler.

Første øjekast rummer dog langt fra hele bedriften, idet den store løsdriftsstald fra 2010 ligger diskret bag den gamle hovedbygning.

Siden 2009 har ejeren heddet Bjarne Nebel. Han overtog gården efter fem års prøvetid, hvor han var partner i et IS-selskab sammen med den tidligere ejer.

Økologi er godt håndværk

”Da jeg gik på efterskole troede jeg egentlig, at jeg skulle være tømrer. Men som lille har jeg altid rodet lidt i jorden og godt kunnet lide dyr, så da jeg fik tilbuddet om at være traktorfører som helt ung, fik jeg hurtigt smag for landbruget,” siger den 43-årige mælkeproducent, som elsker at se spirerne vokse frem på marken og at opleve, når en kalv kommer til verden.

Han driver sit landbrug ud fra en filosofi om, at det stort set skal være muligt at holde bedriften kørende ene mand. 125 malkekøer, to malkerobotter og en landbrugselev passer fint ind i denne filosofi. ”Jeg kan godt lide at være med hele vejen rundt. Både i stalden og på markerne. Derfor behøver min bedrift ikke være større,” siger Bjarne, som også finder det helt rigtigt at drive bedriften økologisk. ”Det kræver et godt håndværk fra begyndelsen af, fordi du ikke har de samme muligheder for at redde produktionen ved at sprøjte eller med andre hjælpemidler. Derfor er det ekstra tilfredsstillende, når det lykkes,” siger han.

Egen herre

Og Bjarne er ikke i tvivl om, at han på rette hylde som landmand og egen herre på gården. ”Jeg vil passe rigtig dårligt ind i et fast arbejdsskema fra syv til fire. Det gælder også i forhold til min familie, hvor jeg synes det er dejligt at være hjemme, når én af vores tre børn kommer hjem fra skole – eller hvis de er syge,” forklarer Bjarne, som i det hele taget er til tætte relationer. Derfor er han også glad for at være en del af et mindre mejeri.

En stor familie

”Jeg oplever mejeriet og mit forhold til de andre andelshavere som én stor familie, hvor vi både hjælper hinanden med gode råd, praktiske opgaver og mulighed for at låne en vogn eller andet. Og så er det dejligt at være tæt på slutproduktet. Jeg elsker at stå i mejeriets ostebutik og tænke på, at et lille hjørne af denne ost stammer fra mine køer,” siger han.

Bjarne Knebels kone er sygeplejerske, og sammen når de to også andet end landbrug og mejeri i deres fritid. De er begge ihærdige motionsløbere i den lokale løbeklub i Gjessø, hvilket kom Bjarne til gavn, da tre limousinekvier var stukket af. ”Jeg løb den sidste træt, men det tog det meste af en time, før jeg fik styr på den,” lyder det fra en tilfreds mælkeproducent.

Fakta: 

Dyr
125 køer, 90 kvier alle af racen Holstein. Endvidere enkelte krydsningskvier, som sælges til slagtning (Holstein/limousine).

Staldanlæg
Køerne, kalve og kvier går i åbent stald system - bygget i 2010. Der er sand i malkekøernes sengebåse samt en særlig afdeling for kalve, goldkøer og sygeafdeling. Robotmalkning med Delaval.

Mark og foder
I alt 155 ha., som rummer græs til afgræsning af køer og kvier i sommer halvåret. Endvidere helsæd og græs til slet samt korn til modning

Personale
En landbrugselev samt forskellige personer ved spidsbelastninger – typisk familie og tidligere ansatte. 

Familie
Gift med Linda. Sammen har de tre børn (9,12 og 14 år).

gammel logo

OS PÅ THEM