Ulrik

32 år og glad for landmandslivet

Ulrik Lassen driver to naboejendomme med 400 malkekøer sammen med sine forældre.

Ulrik Lassen kommer over gårdspladsen i raske skridt fra den store løsdriftsstald denne mandag midt i januar 2017. Med et smil på læben.  ”Jeg har lige hørt, at Arla Foods forhøjer afregningen til deres leverandører med én eurocent. Det er godt nyt for os alle sammen,” siger han, og tilføjer samtidigt hurtigt, at afregningen til Them-leverandørerne fastsættes uafhængig af andre mejeriers afregning. Og at han af bitter erfaring ved, at markedet hurtigt kan vende igen.

”Men når Arla forhøjer afregningen, er det selvfølgelig udtryk for, at markedet er positivt, og det tror jeg også vi vil mærke på Them Andelsmejeri, når Erik skal ud og sælge vores ost,” siger Ulrik Lassen med henvisning til mejeriets salgschef, Erik Rasmussen. Og den 32-årige mælkeproducent lægger ikke skjul på, at bedriften, som han driver sammen med forældrene Erling og Kirsten, vil have godt af en højere afregning for de knap 4,5 mio. kg mælk, der leveres om året. Med 400 malkekøer fordelt på to naboejendomme er der flere områder, der kunne drives mere rationelt.

”Hverdagen ville blive nemmere, hvis banken vil være med til, at vi samler bedrifterne, så det håber jeg, vi lykkes med inden alt for mange år,” lyder det.

Trives med ansvar

lrik Lassen er dog ikke typen, der piver eller har ondt af sig selv. Tværtimod er han glad for sit liv som landmand.

”Jeg godt lide at have ansvaret. Med mark og dyr er der rigtig mange knapper at skrue på, som alle gør en forskel. Derfor er det en utrolig stor tilfredsstillelse, når tingene lykkes,” forklarer han. Med den nuværende bemanding behøver han ikke selv at malke fast, men er i stedet lidt over det hele. Og med mere overskud til at planlægge og udvikle små detaljer. Det gælder blandt andet den kalvekuvøse, som han har udviklet til de nyfødte kalve. De første timer efter fødslen kommer den våde kalv ind i en kasse foret med halm og med en hårtørrer, der gør kalven tør og varm. 
”Jeg har en ide om, at det giver mere robuste kalve, når de får en blød start på tilværelsen, så det praktiserer vi så vidt muligt,” forklarer han.

Yngste mand i bestyrelsen

Ulrik Lassen trives også med at være med i et mindre mejeri og har aldrig sat spørgsmålstegn ved, om mælken skulle til Them Andelsmejeri. I lighed med flere andre leverandører kan han se mejeriet i horisonten. Hans far har været formand – og nu er Ulrik selv yngste medlem af bestyrelsen.

”Jeg synes, det er spændende at sidde i bestyrelsen og være med til at træffe beslutninger om vores fremtid. Vi er ikke altid enige, men formår altid at nå frem til et kompromis, som fungerer i praksis,” lyder det.

Fakta 

Dyr
400 køer og 400 kvier af racerne DH, RDM og krydsninger(- lidt af det hele).

Mark og foder
300 hektar med græs og majs.

Staldanlæg
Dyrene går i løsdriftsstalde, en med madrasser og en med sand i sengene. Begge med almindelig malkestald.

Personale
To danske medarbejdere, tre medarbejdere fra Ukraine. Endvidere er begge forældre aktive.

Familie
Single

gammel logo

OS PÅ THEM